На 14.12 и 15.12.2023 г., младшите посланици на ПГКПИ бяха домакини на съвместно организирано развлекателно-образователно събитие с ППМГ „Академик Никола Обрешков“ гр. Бургас.

   Това се случва година след последното гостуване на екипа в ППМГ и поетото обещание от учениците на двете гимназии за продължаване на сътрудничеството.

В първия ден на събитието бяха осъществени   забавни съвместни игри и упражнения с цел заздравяване на връзките и запознаване. Някои от тях включваха:  кахут на европейска тематика, арт репрезентиране, защита на аргументи, колективни дискусии и други.

Приятелската атмосфера и състезателният характер на дейностите сплотиха отборите.

 

След цял ден, отделен за запознаване и дискусии, свързани с политики в ЕС по отношение на младите хора,  във втория ден дойде време за постигане на основните задачи. Проведоха се две сесии по дебати на теми, които в голяма степен са актуални в ЕС: „Ролята на родителите в детското развитие“ и „Неравенството между половете“. Изборът на темите бе резултат от обсъжданията през първия ден. Учениците бяха разделени на случаен принцип в четири отбора.

Това бе направено с цел насърчаване на сътрудничеството. Участниците получиха възможността да се подготвят цяла вечер.

В дебатите на 15.12.2023 г. първата тема беше за ролята на родителите в детското развитие. Дебатът се проведе по модела на „Британски парламентарен дебат“. Правителството“ и „Опозицията“ защитиха аргументите си убедително, представяйки доказателства и примери в добре организирана логическа структура. Вторият дебат се проведе със същия голям ентусиазъм и професионализъм.

Въпреки състезателния характер, нито един от отборите не се поддаде и не прояви неуважение към съперника. Това свидетелства за професионализма на участниците, което неоспоримо ще им бъде полезно в бъдеще. След приключването на двете сесии, представител от клуба по дебати на ППМГ предостави обратна връзка чрез конструктивна критика, споделяне на впечатления и оценка на участниците, които се приеха със спокойствие и усмивка. Резултатите от дебатите бяха в полза на опозицията и в двата дебата.

Срещата завърши с приятелски поздрави от двете страни. В края на събитието, бяха връчени награди. След обща снимка участниците се разделиха с намерението скоро отново да се срещнат и  работят заедно.