Втората проектна дейност на випуск 2019 вече е факт. Десетокласниците трябваше да направят приложение за регистриране и управление на исторически събития, реализирано чрез помощта на свързани списъци на C++. Нека да видим проектите, класирали се в топ 3 и отборът, който спечели специално място:

3 място – Отбор Napoleon

Тодор Зафиров – Scrum Trainer

Даниел Колев – Front-End Developer

Стефан Христов – Back-End Developer

Златомир Костадинов – QA Engineer

Тяхната идея за проекта беше да създадат програма на езика C++ с който въвеждат данни в CVS файл от който файл извеждат информацията на техния сайт направен на ArcGIS Experience Builder.

Попитахме Златомир Костадинов как се е справил отбора им с екипната работа и дали е доволен от представянето им: „Екипът ни беше сплотен и бих желал да съм в същия отбор. Предствянето ни се оказа доста над нашите очаквания.“

2 място – Отбор Orion

Мириам Костадинова – Scrum Trainer

Георги Дряновски – Front-End Developer

Йоанна Симеонова – Back-End Developer

Любомир Бозуков – QA Engineer

Тяхната задача бе да направят апликация за регистрация и управление на исторически събития, направена с помощта на свързани списъци.

Отбор Orion споделят, че екипната работа е била на доста високо ниво. Задачата бе предизвикателна за тях, но въпреки това са се справили много добре със заданието. Георги Дряновски реши да ни разкаже как е справил екипа с работата и какво ново е научил: „По време на работа бяхме поставени пред множество трудности, но аз мисля, че всеки един от нас се представи безапелационно с възложените му задачи. Имах възможността да работя с .NET среда, и да науча много за нея.“

1 място – Отбор The Time Machine

Добрин Пейчев – Scrum Trainer

Тереза Опанска – Front-End Developer

Калин Червенков – Back-End Developer

Николай Бранков – QA Engineer

Техния проект представлява програма с Cisco-стил интерфейс за най-великите битки на България.

code.png

Калин Червенков ни описа доста детайлно тяхната екипна работа: „Проектът мина уникално гладко. Екипът, с който работих, беше много стегнат и мотивиран. С удоволствие бих работил с такива хора. Ние си поставихме задача да научим възможно най-много нови неща за c++ за времето, което ни беше дадено. Много съм доволен от продукта, който направихме, и съм склонен да кажа, че е напълно завършен. Но не продуктът е важен, а придобитите знания, които за нас бяха много. Темата можеше да се разгърне при мислене извън кутията и можем да се похвалим, че направихме точно това. Накрая искам да благодаря на Борис Савов за мотивацията и помощта за изпълнението на логическата част от проекта и на Никола Пешев за помощта при усъвършенстването на идеята.“

Сега следва специалното място избрано от самия представител на ScaleFocus, като те получиха награда от компанията.

Специално място – Отбор Lathraea rhodopaea

Василен Михайлов – Scrum Trainer

Мария Илчева и Весела Декова – Front-End Developer

Стоян Иванов – Back-End Developer

Полина Петрова – QA Engineer

Те са направили програма, която помага за добавяне, редактиране, махане, свързване и визуализация на различни събития, битки, движения и въстания.

Попитахме Весела Декова няколко въпроса по проектната дейност:

-Според вас как се справихте с екипната работа и бихте ли били в отбор заедно отново?

Смятам, че се справихме учудващо добре с отборната работа този път, както казаха и журито на представянето ни. Гордея се с отбора си и с това, което сътворихме заедно.

-Как мислихте че се справихте на тази проектна дейност?

Мисля, че се справихме доста прилично като за краткия срок, който ни беше даден.

-Какво успяхте да научите от тази проектна дейност?

От тази прoектна дейност ние научихме много един от друг и един за друг също. Всеки беше полезен на всеки и всички си пoмагахме. Но смятам, че най-важния урок, който научихме, беше как да правим компромиси като отбор.

-Какво мислите за темата на проектната дейност?

Темата на проектната дейност ни се стори леко скучна в началото, но разбрахме, че всичко е въпрос на въображение и добри идеи и че дори и най-скучно звучащата тема може да се превърне в нещо изключително интересно.

-Ще продължите ли работата по проекта в бъдеще?

До вчера отговорът ни на този въпрос беше „Не, за какво ни е? Ще имаме и други проекти, нямаме време“. Но след срещата ни с фирмата ScaleFocus вчера, ние се вдъхновихме и решихме, че не би било лоша идея да го довършим и дори да го публикуваме в онлайн пространството.

Изготвено от: Ванина Тенева и Мария Илчева