• Защо избрахте да преподавате точно в това училище?

В образователната система съм повече от 30 години. За този период прогресът в подобряването на училищната база и навлизането на новите технологии в образованието се изрази единствено в смяната на черната дъска с бяла, на тебешира с маркер, на касетофона със CD плеър и тук- там работещ проектор- това… в 21 век!

Вече бях започнала да се примирявам, че така и ще завърша професионалния си път, когато се появи ПГКПИ- училище мечта, включващо всичко ново, за което жадува всеки прогресивен учител. Добавете и супер амбициозен и компетентен директор! Е, как да не пожелаеш да работиш в такова училище?

Знаех, че няма да е лесно, но се вдъхновявах от факта, че заедно със страхотните си млади колеги и смелчаците от първия випуск поставяме основите на новото образование в България. А сега с втория випуск вече градим 1-я етаж!

  • Какви позитивни качества виждате в учениците в това училище и какви препоръки бихте им дали?

Имате много позитивни качества- умни сте, сърцати сте, упорити и нахъсани сте за тази професия- обожавам такива ученици! Вие  знаете какво искате, наясно сте, че няма да е лесно, но не се отчайвате и предавате !

Препоръките, които бих ви дала, са да не спирате да учите, защото колкото повече учиш, толкова повече умееш и повече врати ще се отварят пред теб, за да те поканят да влезеш.

„Човек вижда толкова, колкото знае“ е казал Гьоте, а какво е казал Айнщайн- намерете в STB B1.1 p.89, последното изречение в текста- любими цитати са ми.

  • Какъв е смисълът на работата на учителя и с какво се различава добрият учител?  

Смисълът на работата на учителя е да обучава. Но как? Ето тук е разковничето, което отличава добрия учител от досадния учител.

Добрият учител е този, който със знанията и уменията си привлича учениците в клас. Добрият учител е искрен и справедлив, с което кара учениците да споделят, да се доверяват, да се съветват с него. Добрият учител никога не забравя, че и той е бил някога ученик, че е ходил на училище без домашни, че е преписвал, подсказвал, мързелувал- затова умее да прощава малките ученически хитринки.

Но най вече добрият учител е този, който подкрепя, вдъхновява, окуражава, и мотивира учениците да искат да учат; учителят,  който гори в работата си и оставя вълнуващи и трайни спомени в учениците си години след като са завършили училище!

  • Как са се променили според вас учениците с времето?

Ами не са се променили. Същите са си. И буйни, и кротки, и скрити, и открити в мненията и отношенията си. Едни учещи, други скатаващи се; едни възпитани, други- не толкова (да не казвам по-силна дума).

Тийнейджърите са си същите. Луди глави! Това е трудна и прекрасна възраст, в която се оформя и тяло, и характер, така че се радвам, че помагам за извайването на вашите прекрасни форми!

А, всъщност има малка промяна- начинът на преписване е станал малко по- дигитален…

  • Какво мислите за онлайн обучението и изпитвате ли трудности с преподаването по този начин?

Определено не е лесно, но не трудностите от технически характер ми тежат. Трудна ми е замяната на класната стая със стаята у дома и на голямата ми дъска изцяло с лаптопа. Трудно ми е без живите ви очички, изразителните ви лица, по които чета всичко- кой разбрал, кой- не, на кого му е интересно, на кого – не… Незаменим е живият контакт!

Приветливата ни училищна сграда с хубавия ни двор ми липсва! Дръвчетата, които посадихме, ми липсват…Дали са се хванали, цъфнали?

  • Остава ли ви повече свободно време, откакто преподавате онлайн?

Категорично не. Повече време търся различни начини за преподаване и представяне на материала. Доста упражнения и задачи трансформирам от хартиен в онлайн вариант, а проверката на писмените ви работи …е с часове. С червения химикал е сто пъти по-бързо, отколкото с клавиатурата и мишката. Даже бих казала, че работя двойно повече часове.

  • Какъв мислите, че е най- важният урок, на който трябва да научите вашите ученици?

Най- важното ли? Да бъдат човеци.  Добри, обичащи, мислещи, загрижени не само за себе си, но и за всичко и всички наоколо. Да бъдат честни към себе си. Да гледат на света с широко отворени очи и сърца, да приемат и да се съобразяват с други мнения, култури.

Искам да ги науча да мечтаят и да не се отказват от най- смелите си мечти, дори да търсят и откриват нови планети, но искам и да не забравят, че Земята ни е единствена и неповторима!

  • Какво мислите за връзката „Ученик- учител“ ?

Смятам, че връзката между ученик и учител трябва да се базира на изключително уважение и от двете страни. Трябва да има неподправено доверие, искреност и разбирателство. Ако ученикът е сигурен в пълната подкрепа на учителя си, тогава връзката е здрава и плодотворна.

  • Мислите ли, че в това училище биха се създали приятелства за цял живот?

Със сигурност! Във всяко едно училище се създават. Тук, надявам се, още повече, защото за вашата професия е изключително важно да се научите да работите в екип; да помните, че много други хора зависят от вас, от вашата работа и да не ги подвеждате или проваляте. Това е основно в изграждането на доверие един към друг и създаването на здрави приятелски връзки.

  • Какво обичате да правите в свободното си време и кое е любимото ви място за отдих?

Обичам да чета, а най- любимото ми място за отдих е плажът. Идеалната почивка за мен е на плажа, с книга в ръка.

  • Какво ще е първото нещо, което бихте попитали ваш ученик, ако го засечете някъде след 10 години?

Дали е осъществил младежките си мечти и за какво мечтае днес.