Защо избрахте да преподавате точно в това училище и какви са очакванията Ви от работата в него? 

Искам да започна с това, че първоначално аз не исках да бъда преподавател, но на един Хакатон се запознах с госпожа Тодорова, която лично дойде при нас и ни предложи тази идея и нещата така се наредиха, че учителската професия се превърна в мое голямо желание. Също искам да кажа, че баща ми, който също е преподавател ми служи за пример и мотивация. Не знам точно какво да очаквам, тъй като преподавам за първа година и нямам поставени цели за сега. Единствените очаквания, които имам в момента са да видя как децата стигат до 12-ти клас. 

Какви позитивни качества виждате в учениците от това училище и какви препоръки бихте им дали? 

Всички деца са много позитивни, което е доста завидно и като ги наблюдавам ми става доста радостно. За препоръки бих казал да наблегнат повече на домашната работа, защото науките, които изучават биха им помогнали в ежедневието. Всички деца се справят доста добре, но специално за деветокласниците бих казал да наблегнат повече на дисциплината. 

Какъв е смисъла на работата като учител и какво различава добрия учител от останалите? 

Чувал съм много и различни гледни точки, специално за мен едната мотивация е социализирането. Все пак се запознавам с много нови хора. Друга мотивация за мен е, че виждам как едни деца израстват и стават след време личности. Да си учител е едно самопризнание. На мен ми е забавно да се социализирам с децата, харесва ми да съм учител и бих казал, че се гордея с това, а за разликата между “добрия” и “лошия” учител… Всъщност бих казла, че няма лоша и добра реклама, а има просто реклама, просто за лошата се разбира доста по-лесно. “Лош учител” би бил този, който се изразява със злоба към децата или се стреми в някаква друга посока, а “добър учител” е този, който се интересува от интересите на своите ученици и колеги. 

Като нов в учителската професия, отговарят ли предишните ви представи за работата? 

Това е много интересен въпрос. Всъщност първите ми мечти бяха за IT фирма или някаква голяма агенция свързана с програмисти, но след като влязох като преподавател в училище и видях колко е спокойно и приятно за робота очакванията ми се промениха много. Промени се възгледа ми за учителската професия и за живота като цяло, защото виждам, че е по-приятно от една IT фирма, където всъщност е доста напрегнато и също една голяма скука, а докато стоиш пред дъската времето минава бързо, забавно и няма как да ти е скучно.  

Какво мислите за онлайн обучението и изпитвате ли трудности с преподаването по този начин?  

Бедствието, което ни сполетя е доста тежко и трагично. Лично не мога да излизам навън, което за мен е убийство, но всъщност отваря много врати. Мисля, че природата започна да се възстановява, а от страна на технологиите това се оказа един доста интересен етап. Сега си пролича на какво ниво е българското образование и това, което се вижда според мен е, че малко сме изостанали, а чрез тези онлайн уроци ще можем да се запознаем по-добре с технологиите, които за в бъдеще ще навлязат още повече в ежедневието ни и даже се носи слух, че всяка година ще се провеждат такъв тип уроци.  

Онлайн обучението ли предпочитате или обучението в класните стаи? Какви са плюсовете и минусите при двете обучения?  

Мисля, че е най-добре да се смесят двете обучения, защото понякога наистина се налага онлайн обучението, дали ще бъде заради изтърван материал поради отсъствие или просто нужда от допълнителна работа по материала. Разбира се бих наблегнал на преподаването в класната стая, защото мога да изпитам различни методи и самата среда е малко по-концентрирана. Основния недостатък на дигиталните среди е липсата на необходимата техника като хардуер, софтуер и разбира се логическата част. Все пак всеки ученик и учител трябва да бъде запознат със съответната дигитална среда, а предимството е, че може да се случва навсякъде и по всяко време.  

Остава ли ви повече свободно време откакто преподавател онлайн?  

За разлика от моите колеги ми остава доста повече свободно време. Понякога се опитвам да им помагам, до колкото мога и дори бих казал, че времето ми е празно. От друга гледна точка аз нямам и толкова часове, колкото някои от моите колеги.  

Какъв мислите, че е най-важния урок, на който трябва да научите вашите ученици?  

Не е един, но ако трябва да избера един, това ще е да намерят връзката между различните предмети. Да вземем математика и програмиране, тези две неща са взаимносвързани и много неща от математиката се прехвърлят в програмирането. Например трябва да знаем колко е голяма кеш-паметта, как да можем да преобразуваме килобайтове и байтове и др. Също е важно да могат да си го представят, да могат да погледнат една електрическа верига или един ключ не като механична връзка, а като нула и единица. Да могат да си опростят мисленето си, защото един компютър е направен от повечето предмети,  които се изучават в училище: физика, химия, математика, български, английски, всичко е вътре в този компютър.  

Какво мислите за връзката „ученик – учител“ и за връзката между учениците?  

Връзката между ученик и учител никога не трябва да преминава на „ти“ или някой учител да се свързва като приятел с някой ученик, колкото и старомодно да звучи, защото там вече има отношения и това може да доведе до грешна оценка или преценка и от двете страни. Разбира се, че не е забранено да се поддържат добри отношения стига да не се намесва личния живот. За отношението между учениците според мен, колкото повече се опознават, толкова по-добре. В нашето училище двама души делят един и същ лаптоп и понякога учениците дори не се познават и това не е добре според мен. Ще бъде много по-добре, ако се запознаят, защото така се изграждат много повече социални умения и в бъдеще тези им умения ще им помогнат много повече, когато отидат на работното място, защото там екипната работа и добрата връзка са от изключително значение. Хората да могат да разчитат един на друг, да се познават и да знаят кой какви умения има.  

Мислите ли, че в това училище биха се създали приятелства за цял живот?  

Категорично! Според мен трудно ще се забравят спомените, които ще се натрупат в това училище и всички ще останат доволни от преживяното тук и дълго ще се търсят. Надявам се в момента да няма някакви проблеми и например след 20 – 30 години да могат отново да се съберат и да се радват един на друг.  

Какво обичате да правите в свободното си време и кое е любимото Ви място за отдих?  

Обичам да се отдавам на хобитата си, които са изключително разнообразни и много и варират от запояване на платки до риболов. Повечето ми хобита са извън дома и не обичам да се задържам на едно място. За това тази карантина е много гадна за мен и при всяка възможност се възползвам от факта, че имам куче (смее се). Любимото ми място се намира малко след Бургаските солници, покрай морето и всъщност е един определен син бункер.  

Какво ще е първото нещо, което бихте попитали ваш ученик, ако го засечете някъде след 10 години?  

Освен очевидните въпроси, бих го попитал как върви живота му от професионална гледна точка, дали е успял да се реализира като програмист или изобщо в тази сфера, дали е доволен от знанията, които нашето училище му е предоставило и дали е намерил употребата им. От лична гледна точка бих задал повече въпроси като например дали има семейство. Основно дали е доволен от живота си.